медицински центърРЕПРОБИОМЕД
logo

Вътрематочна инсеминация (IUI)

IUI е процедура по асистирана репродукция, при която пречистена фракция от сперматозоиди се въвежда в матката с цел постигане на бременност. IUI може да бъде осъществена със семенна течност от партньора (партньорска вътрематочна инсеминация) или с донорска семенна течност (непартньорска вътрематочна инсеминация).

IUI

За кого е подходяща IUI?

Прилага се в следните случаи:

При жени, които нямат партньор и желаят да забременеят с донорска семенна течност;
При двойки, при които не се получава бременност по естествен път. Важно е да се уточни, че IUI е процедура, която се прилага съгласно определени индикации и в случай, че сте двойка, при която опитите за забременяване по нормален път са неуспешни, то е нужно да направите консултация с лекар, специалист по репродуктивна медицина, който да прецени дали сте подходящи за IUI;
При жени, които не могат да осъществят полов контакт (поради наличие на физически или физикосексуален проблем).

Необходими стъпки за прилагане на IUI?

Ако ви е назначена интраутеринна инсеминация, то преди да се пристъпи към самата процедура е необходимо да бъде направено следното:

Хистеросалпингография (ХСГ) или т.нар. цветна снимка на маточните тръби. Чрез ХСГ се установява дали маточните тръби са проходими или непроходими (запушени). В случай, че са непроходими, то не би следвало да се подлагате на IUI. В някои случай вместо ХСГ се налага извършване на диагностична лапароскопия (hyperlink). В МЦ Репробиомед цветната снимка на тръбите се прави от лекаря, който назначава и следи цялата процедура.

Набор от изследвания, които са задължителни съгласно действащата в България Наредба H2/07.2023 г. за Асистирана репродукция, а именно:

Половопредаваеми изследвания (СПИН, сифилис, хепатит B и хепатит С)
Микробиологичен анализ на влагалищен секрет и семенна течност
PCR изследване за наличие на хламидиална инфекция
Спермограма (в случай на партньорска IUI)

Как се извършва процедурата?

IUI може да бъде осъществена на естествен (без прием на медикаменти) или на стимулиран цикъл (след прием на хормонални препарати). И в двата случая настъпването на овулация се проследява посредством ултразвуково изследване (фоликулометрия) от лекар, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина. След установяване на овулация, в случай на партньорска IUI, в деня на инсеминацията партньорът отделя семенна течност, която се обработва по специфична методика в андрологичната лаборатория от нашите опитни ембриолози. Получената пречистена фракция сперматозоди се поставя в специален катетър, посредством който се впръсква в матката на жената. Процедурата отнема няколко минути, не е болезнена и не предизвиква никакъв дискомфорт. След въвеждането на сперматозоидите в матката, пациентката остава да лежи около половин час, след което може да продължи нормално остатъка от деня.
При непартньорска IUI, в деня на инсеминацията донорската семенна течност, която се съхранява в течен азот, се размразява, поставя се в специален катетър и се въвежда в матката. Повече информация относно донорска семенна течност и изборът на донор можете да намерите тук (хиперлинк).

© Медицински Център Репробиомед