медицински центърРЕПРОБИОМЕД
logo

Вашето IVF Пътешествие

За да помогнем да разберете какво ви очаква, сме подготвили информация за всяка стъпка свързана с вашето IVF пътуване.
Разбира се това е основна информация и е добре да знаете, че вашето индивидуално лечение може да варира. Не се двоумете и запазете вашият час за консултация и споделете вашите въпроси с нас.

IVF journey

Да се запознаем...

Като специалисти в областта на асистираната репродукция ние срещаме пациенти в различна възраст и с различни проблеми. Някои от тях се нуждаят от съвет, загрижени за своето полово здраве и евентуално зачеване, както и такива преминали през различни етапи и лечение, нуждаещи се от нова гледна точка.

Хормонална стимулация

За да постигнем успех е необходимо да стимулираме функцията на яйчниците с лекарствени препарати. Има различни терапии, съобразени с вашите нужди, чрез които се постига нарастване производството на яйцеклетки. Основно лекарствените препарати са под инжекционна форма. За набавянето им , както и поставянето на инжекциите се грижи нашият екип.

Проследяване и подръжка

В периода до изваждане на яйцеклетките, вашето състояние е нужно да се следи ежедневно с проследяване на хормоналните нива и степента на нарастване на фоликулите. След като изследванията покажат, че яйцеклетките са готови, следва поставянето на препарат, подпомагащ тяхното зреене преди да бъдат готови за изваждане. Изключително важно е поставянето в определен час на предписаните лекарствени препарати. Особено прецизно е проследяването на последната инжекция. Приблизително 36 часа след поставянето и, яйцеклетките са готови за тяхното изваждане. С помощта на този мониторинг се дава възможност индивидуалното и прецизно проследяване на всеки пациент.

 

couple dream
stimulation
клинична лаборатория

Изваждане на яйцеклетки

Изваждането на вашите яйцеклетки се случва с помощта на вагинална ултразвукова процедура. Тя се постига с помощта на лека анестезия и трае около 30 мин. Няколко часа след процедурата е препоръчително да останете в домашни условия. Броят на извадените яйцеклетки варира при различните пациенти.

Oбработване на семенна течност

Вашият партньор е необходимо да бъде запознат с денят и часът на вашата пункция и отделянето на семенната проба трябва да се случи около процедурата за изваждане на яйцеклетки. Има случаи, в които семенният материал е предварително замразен.
Вашият партньор е необходимо да бъде запознат с денят и часът на вашата пункция и отделянето на семенната проба трябва да се случи около процедурата за изваждане на яйцеклетки. Има случаи, в които семенният материал е предварително замразен.

 

 

 

Оплождане на яйцеклетките

Това се случва в същият ден на изваждане на яйцеклетките, след като бъдат подготвени за оплождане. То се осъществява по два начина:

  • Чрез IVF, където яйцеклетките са смесени заедно със специално обработена проба сперматозоиди с нужната концентрация. Те се оставят в специални условия, подпомагащи оплождането.

  • Вътре - цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетка (ICSI) е високо специализирана техника, при която се инжектира предварително обработен единичен сперматозоид в центъра на яйцеклетката. Инсеминираните яйцеклетки се преместват в инкубатор и там продължава процесът на оплождане.

Първи дни...

Оплождане се наблюдава, само когато сперматозоид навлезе в яйцеклетката; това се установява ден след инсеминирането. Успешното оплождане е налице, когато ясно се вижда яйцеклетка (зигота) с два про-нуклеуса (две ядра, едното съдържа майчиният генетичен материал, а другото бащиният генетичен материал). Следва ежедневен мониторинг на оплодената яйцеклетка.

semen
eggs 1
blastocyst 1

Развитие на вашите ембриони

След 17-19 часа по определени показатели се отчита оплождане на яйцеклетката, след което получената вече зигота започва делене, което се извършва при определени условия в система за култивиране. Отглеждането им продължава 5-6 дни от деня на индикиране на оплождане. 
Селектиране на това, кои ембриони са подходящи и биха могли да се имплантират успешно и да доведат до бременност се подобрява с напредването на успешно развиващите се технологии.

Затова прилагаме предимплантационна  генетична технология (PGT) за да проверим генетичния статус на всеки ембрион и да селектираме подходящи за трансфер ембриони и да увеличим процента на успеваемост.
PGT се прилага в пети или шести ден от развитието на ембриона чрез техника на биопсия и последващо замразяване на всеки ембрион. Разберете повече за техниките на замразяване тук и биопсичните техники за PGT тук. 

Ембриотрансфер

Ембриотрансфер се извършва в специално оборудвано помещение, без да е нужна анестезия. В деня на трансфера обикновено отново се проследява хормоналният статус на пациента. Трансферират се ембриони на 2ри, 3ти ден или на стадии бластоцист (5,6ти ден). Следвайки PGT/PGD е необходимо да бъде направен трансфер на стадии бластоцист. Съгласно законовите уредби в страната е разрешено да бъдат трансферирани най-много два ембриона. Малко след процедурата ще ви бъде предоставена информация за следващи стъпки и лечение от нашият екип.

Бременност

Първо е необходимо да направите кръвен тест за бременност,обикновено 17 - 19 дни след ембриотрансфера. Кръвният тест може да направите в нашата клинична лаборатория в самия център. В деня на теста е необходимо да запишете час за ултразвуков преглед при вашият лекар. Независимо от вашият резултат е препоръчителна консултация и насочване към следващ етап от нашият екип.

Персонализиран подход

Възползвайте се от специално изготвената за вас от комбинация от метод за лечение и техники, за да постигнем максимално бързо желаният резултат. Попитайте вашият гинеколог.

© Медицински Център Репробиомед