Cufflinks is the one stop destination for the perfect fashion cufflinks for men and women. Official GHD UK, over 50% Off GHD Hair Straightener Sale here! Fiber Optic Manufacturer, Fiber Optic Cable Supplier. Slimming Botanical Strong Version, MZT Slimming Soft Gel is on sale. Lida Official Site, Buy 100% Authentic Lida Daidaihua Capsule for Safe Weight Loss. 100% Authentic Botanic Slimming Soft Gel - Meizitang is on sale now. Pu-Erh Online Shop: Best Chinese Pu-Erh Tea, Authentic Yunnan tuocha
За вас жени > Какво трябва да знаете за ... > Месечен цикъл и менструация
buy fake watches
Какво трябва да знаете за месечен цикъл и менструация
» Женска полова система
» Месечен цикъл и менструация     
» Яйцеклетка
» Овулация
» Оплождане
» Ембрион и имплантация
» Цитонамазка
» Рентгенова снимка на маточните тръби
» Контрацепция
» Бременност

  При жената след настъпването на пубертета гонадотропната секреция от хипоталамуса оказва определена цикличност, която предизвиква всички периодични морфологични и функционални промени в яйчника, матката и организма на жената, характерни за менструалния цикъл.

  Характерна особеност на женските гонади е тяхната инволюция. Обикновено тя настъпва между 45 и 55 годишна възраст. Изразява се в замиране на яйчниковата дейност, спиране на менструалния цикъл и настъпване на състояние, наречено менопауза.

 Менструалния цикъл се изразява в характерни месечни промени на органи, участващи в репродукцията. Всеки месец един овоцит се подготвя за оплождане с посредничеството на много сложни процеси.

 Отчита се преди всичко изменението на ендометриума, но се включват и изменения в гениталиите, млечните жлези, телесната температура и други, които са отражение на яйчниковата хормонална секреция.

 Промените на маточната лигавица в хода на цикъла протичат в три фази:

  пролиферативна

   секреторна

   деквамационна (менструация)

В зависимост от цикличните промени в яйчника, менструалния цикъл се разделя на три фази:

   фоликуларна

  овулаторна

   лутеална

Фоликулна фаза

В началото на свеки цикъл няколко от примордиалните фоликула започват едновременно да нарастват, стимулирани от FSH и LH от хипофизата. Гранулозните и тека клетките продуцират течност, която се натрупва в образуващата се кухина на фоликула. След известно време един от фоликулите става доминантен и продължава развитието си, докато другите фоликули изпадат в атрезия.  Растящият фоликул се измества към повърхността на яйчника и се подготвя за овулация.

Овулаторна фаза

Когато доминания фоликул е нарастнал достатъчно ( > 18 mm), стената на фоликула изтънява и в последствие руптурира. Процесът се нарича овулация и се предизвиква от повишаване на секрецията на лутеинизиращия хормон от хипофизата (LH пик). Яйцеклетката, обградена от няколко слоя гранулозни клетки (cumulus oophorus) се поема от фимбрите на маточната тръба, за да бъде оплодена в нея и в последствие транспортирана до маточната кухина.

Лутеална фаза

На мястото на руптуриралия фоликул се оформя corpus haemorragicum, след което пространство там се запълва с гранулозни и тека клетки. Новообразуваната структура се нарича corpus luteum (жълто тяло) и е богато кръвоснабдена. Ако в съответния цикъл не е настъпила бременност, то до 10 дни жълтото тяло дегенерира. Ако има бременност, то жълтото тяло се запазва и произежда прогестерон.